Detta är ett recept som jag lärde mig på ett vikingamuseum. Det skall tydligen vara autentiskt. Hur de nu kan veta det? Ganska enkelt är det och äckligt gott, om man nu egentligen kan säga så?
Du skall ha en hel torsk, med huvud och allt. Ca 2-3 kg och den bör räcka åt ca 4-6 personer. Om ni har sett de där fiskkastrullerna? Avlånga och rundade i änderna. En sån med riktigt härligt havsvatten från Skagerrack. (Jag har testat...var ju tvungen) Har ni inte tillgång till Skagerrack, så blir det till att salta själv. Salthalten skall vara ca 4-5% alltså rätt salt med andra ord. Om ni tycker att det är äckligt, så skär av huvudet, men annars så kan ni låta det sitta kvar. Ser lite kul ut när man serverar. Skall alltså serveras med skirat smör, honung, grov senap och bröd.
Inga konstigheter egentligen...
1 st torsk 2-3 kg
250g smör som smälts och sedan hälls över den färdiga torsken
Honung och senap efter smak.
Bröd
En torsk av den här storleken skall koka ca 20 minuter. Är den på 3 kg, så kan man koka i 25 minuter om man vill vara lite stingslig.
Serveras INTE med potatis eller ris eller annat tillbehör, eftersom dessa matvaror inte ens fanns i norden då.
Just det ja...fjälla den gärna innan ni kokar den...
2007-01-29
Torsk på järnåldersvis
Posted by mumrik at 20:46
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment