Att fixa en god lasagne är inte så krångligt eller tidsödande som man skulle kunna tro. Det tar längre tid att värma en Dafgårds lasagne än att tillaga den här och jag lovar, den här är godare.
Köttfärs:
600g nötfärs/blandfärs (av nån anledning så använder jag alltid nötfärs)
1 pkt passerad tomat (500g ni vet de där små tetra paketen)
1 gul lök
1 skvätt olivolja (härligt mått)
1/4 dl balsamvinäger
Ostsås:
100g smör
1 dl vetemjöl
6 dl mjölk
1 st ägg
75g riven parmesan
Lasagnen:
2 pkt färska pastaplattor
25g riven parmesan
Häll i olja och i med hackad lök. Inte så den blir brynd, bara så den börjar svettas och smått blir genomskinlig. I med köttfärsen och stek. Krydda på med lite salt, peppar och paprikapulver om ni känner för det sistnämnda. I med den passerade tomaten och låt sjuda i 5 minuter på låg värme. När det är dags att lägga ihop lasagnen så häller ni på balsamvinägern och rör om. Några nypor torkad basilika sätter extra smak.
Under tiden som ni sjuder köttfärsen så lagar ni till ostsåsen. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet till en slät smet. Tillsätt 1 dl mjölk åt gången och rör ordentligt hela tiden. Låt såsen tjockna lite och dra sen av den från värmen och rör ner den rivna parmesanosten under omrörning. Tillsätt ett uppvispat ägg och rör ner.
Nu skall ni slänga ihop själva lasagnen. Ta en ungsäker form i storlek 30x45cm ungefär. Lägg ett lager pastaplattor i botten. Häll på och bred ut köttfärs. Häll på ostsås. Lägg pastaplattor över detta och upprepa med köttfärs och ostsås. Sen ett lager med pastaplattor som avslutning. Ni bör ha en skvätt ostsås kvar och den häller ni över det översta lagret med pastaplattor. Strö över den sista rivna parmesanosten.
In i ugnen på 225˚ i 20 minuter. Ut med den och låt den stå och sätta sig i 10 minuter. Sen är den bara att servera. Det brukar ta mig 30-40 minuter från start till servering av den här. Ok, jag har gjort den massor av gånger så det mesta sitter i ryggmärgen, men det är bara att skaffa sig vana att göra den.
2007-01-16
Lasagne
Posted by mumrik at 21:18
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
lasa hela bloggen, ganska bra
Post a Comment