2007-01-19

Potatismos och stekt fiskfilé

Tänkte ta en riktig höjdare här. Nåt som jag älskar och som barnen skulle kunna äta varje dag om de inte tröttnade så fort på samma mat två dagar på raken.

Ok, vi startar med potatismoset. Nu tänker en del, felix pulvermos...uäck...säger jag då. Inget jäkla pulvermos här inte. Skala och koka 1 kg potatis till 4 personer. Kör ner en elvisp på låg hastighet. Jag lovar, såvida ni inte har en hund som äter allt, så vill ni inte trampa på potatisbitar resten av veckan. I med en smörklick, ca. 25g och vispa tills den försvunnit. Häll försiktigt i mjölk och vispa samtidigt tills ni fått den konsistens ni vill uppnå. Avsluta med att krydda av med salt och grovmald svartpeppar. Nu skall detta vara klart ungefär samtidigt med fisken, så panera den lite innan ni sätter igång potatismosandet.

Paneringen av fisken är enkel. Men för er som är tveksamma eller inte vet, så kommer det en beskrivning. Pilla runt filéerna i vanligt vetemjöl så att de täcks. Gör nu inte detta i mjölpåsen, utan häll upp på en tallrik eller en bunke av nåt slag. Doppa sedan filéerna i vispat ägg så att de blir så där äckligt kladdiga och sen ner i vanligt ströbröd så att det täcker hela filén.

Stekes på strax under max ca. 2 minuter per sida. Sen är den klar. Sreveras med lite lingonsylt eller rårörda lingon om ni tycker att det är tuffare.

Några enkla mått att ha i åtanke.

1 kg potatis per 4 personer
1 sejfilé per person (fisken kan naturligtvis bytas mot annan vitfisk som torsk, vittling, kolja, mm.)

2 comments:

Anonymous said...

Ja just det. Den har jag glömt. Det var längesen. Tack!

mumrik said...

Visst är det gott? :)